Saturday, January 1, 2011

Semalam, Untuk Hari ini

Kisah bermula tali silaturrahim ..

Ketika itu di Iskandaria,Mesir. Sedang menunggu seseorang. Lalu ada dua orang datang, yang sudah mempunyai janji dengan salah seorang teman. Saya sambut kedatangan mereka dengan menyebut nama-nama mereka. Tatkala teman yang mereka tunggu itu datang, mereka berkata kepadanya, "Kami tidak mengenal beliau sebelum ini, tetapi bagaimana ia mengenal nama kami?" Kemudian saya diajak duduk bersama. Lalu saya berkata kepada keduanya, "Bukankah kalian berdua setiap pagi naik keretapi dari stesyen Rashafah?" Keduanya menjawab, "Ya!" Saya berkata, "Saya setiap pagi juga menaiki keretapi yang sama." Mereka berkata, "Akan tetapi kami tidak melihat anda bersama kami." Saya menjawab, "Kerana saya memakai seragam militer."


Keduanya teringat dan tersenyum lalu berkata, "Bagaimana anda mengetahui nama kami?" Saya pun menjawab, "Saya mendengar salah seorang diantara kalian berkata, 'Selamat pagi, Muhammad!' Lalu yang satunya menjawab, 'Selamat pagi, Ahmad!'" Keduanya berkata, "Untuk apa kamu menghafal nama kami?" Saya menjawab, "Jawapannya adalah untuk yang terjadi hari ini."

Tabiat da'wah kita adalah dengan saling mengenal, dan yakin bahawa pada suatu saat dakwah kita akan menghimpun insan-insan yang berjiwa baik dan berkeperibadian mulia.  Kejadian diatas sangat memberkas hati keduanya.

*Nak tahu? Imam Hassan al-Banna seorang dai'e yang gemar menghafal nama.

2 comments:

  1. Salam.. Hmm, jd lpah ni kna hafal byk nama sahabat2 la yer.. Yg penting..nama kak su kna btol na.. (^_^)

    ReplyDelete
  2. Yup.. Semua perkara ada kebaikan walau bukan nampak dlm masa sesaat kan? Insya'Allah !

    ReplyDelete